Blog Post

Seks in reclame. Kan dat nog?

Rob Revet • jan. 22, 2021

column   marketingcommunicatie



Een topless vrouw in de branding om doucheschuim aan te prijzen. Een bouwvakker met ontbloot bovenlijf en een sixpack om cola te promoten. Ooit kon het. Nu hebben we al moeite met de naam van EasyToys op het shirt van FC Emmen. Seks in reclame, kan dat tegenwoordig nog wel?

Reclame moet in overeenstemming zijn met de goede smaak en het fatsoen, zegt de reclamecode. Omdat de meeste fatsoenlijke mensen seks hebben, moet seks in reclame ook kunnen. Seks is bovendien een goede aandachtstrekker en onze hersenen slaan er direct op aan. Dat is belangrijk voor de effectiviteit van reclame. 

"Seks is een goede aandachtstrekker, maar een geheid succesnummer is het ook niet."

De vraag is wel bij welke producten of diensten seks kan en op welke manier. Motorolie of een boekhoudpakket verkopen met seks is geen goed idee. Bij lingerie, parfum en andere luxe-artikelen kan het weer wel. Hoewel het dan eerder om aantrekkelijkheid, sensualiteit en verleiding draait. IJsmerk Magnum doet dat goed. Een en al verleiding. Verkoop je erotische producten of diensten, dan kun je wel explicieter zijn.


Maar let op! Een geheid succesnummer is seks nooit. Opvattingen over seks, seksualiteit en gender veranderen steeds. De scheidlijnen tussen wat wel en niet kan zijn daardoor lang niet altijd duidelijk. Seks in reclame is dus een potentieel mijnenveld. Bovendien kun je seksueel getinte reclame ook niet zo maar overal plaatsen of ophangen. Het gedoe rondom de shirtsponsoring van FC Emmen door EasyToys laat dat zien. Onterecht overigens. Er gaat weinig erotisch uit van naamsvermelding op een bezweet voetbalshirt. Voor de meeste fatsoenlijke mensen dan.



Deze column verscheen ook bij Marketingtribune.

Deel deze post met anderen

Recente blogs

door Rob Revet 29 aug., 2023
Retailmedia hebben de wind mee. Logisch. Het medium zit dicht op het koopmoment en het is goed meetbaar. Moeten alle retailers daarom nu media exploitant worden? En wat doen retail media eigenlijk voor merken?
door Rob Revet 10 aug., 2023
Er is een flinke discussie over het nut en de noodzaak van merkdifferentiatie. Is het nodig om een onderscheidend merk te hebben of volstaat distinctiveness (snelle merkherkenning)? In dit artikel een overzicht van de discussie en de laatste inzichten.
door Rob Revet 09 mei, 2023
Byron Sharp beschrijft in zijn boeken How Brand Grow hoe merken groeien. Houden we daar in merkonderzoek genoeg rekening mee? Nee. In Better Brand Health beschrijft Jenni Romaniuk hoe het wel moet. Dit artikel geeft een samenvatting van dit boek.
Share by: