Zijn merken kansloos zonder podcast?
column marketingcommunicatie
Podcasting groeit als kool. Kunnen podcasts daarom het teruglopende bereik van radio opvangen? Sterker, zijn merken straks kansloos zonder podcast?

Merken kansloos zonder podcast? Dat zou ik ook roepen als ik podcasts maak of er spotruimte voor verkoop. Maar doelstelling nummer één voor merken is en blijft brede bekendheid en herkenning. Daarvoor is bereik nodig. Nu groeien podcasts stevig in bereik, maar dit is mediumbereik en geen titelbereik. Bovendien is het bereik heel selectief. Vooral jongere en hoog opgeleide mannen luisteren podcasts. Die lijken reclame in hun favoriete programma dan weer wel goed te accepteren en dit lijkt ook effectief.
"Bereik van podcasts is mediumbereik en geen titelbereik. Bovendien is het bereik heel selectief."
Maar om als mediumtype echt interessant te zijn voor merkbouw, moet de podcastwereld nog veel werk verzetten. Daarbij gaat het om het faciliteren van dynamisch adverteren in, tijdens en na podcasts, om het ontwikkelen van reclameformats en om verbreding van het luisteraarspubliek. Het eerste en het tweede komt wel van de grond. Het laatste zal een stuk lastiger zijn. Daarvoor moeten podcasts een brede interesse en smaak aanspreken, terwijl de kracht ligt in het aanspreken van heel specifieke interesses.
Podcasts zijn dan ook niet de oplossing voor teruglopend bereik van radio onder jongeren en mogelijk structureel lager radiobereik in de toekomst. Die conclusie wordt ook te vaak, te snel en te gemakkelijk getrokken. Voorlopig blijft dit een wereld van selectief en aanvullend bereik.
Deze column verscheen ook bij Marketingtribune.