Krimpflatie: pannekoekenmix-gate
column marketingstrategie
Door stijgende inkoopprijzen van grondstoffen duiken vaker voorbeelden op van krimpflatie. Dat is het verminderen van de inhoud van verpakkingen zonder de prijs te verlagen of dit op andere manier te communiceren. Is dat altijd oplichting?

Krimpflatie krijgt door de recente prijsstijgingen veel aandacht, maar het bestaat al veel langer. Volgens de Consumentenbond passen veel fabrikanten deze stiekeme prijsstijgingen toe en ook als het geen crisis is. Vooral wanneer met ‘verbeterde receptuur’ wordt geadverteerd, moet je op je tellen passen. Maar dat is erg lastig.
Niet nodig bij sterk merk en steengoed product
Consumenten kennen de inhoud van een verpakking niet. Een pot is een pot. Een pak een pak. De prijs is meer zichtbaar en weegt zwaarder bij het boodschappen doen. Zeker nu. Op een enkele kritische tweet na, komen merken meestal dan ook weg met krimpflatie. Bakmixfabrikant Koopmans was laatst wel de klos. Het verminderde de inhoud van pakken bakmeel met een kwart na een ‘kwaliteitsverbetering’. De prijs en de verpakking veranderden niet. Behalve de gewichtsaanduiding uiteraard. Formeel is dit geen oplichting en van een ‘pannenkoekenmix-gate’ gaat het ook niet komen. Maar helemaal koosjer is krimpflatie niet.
"Vooral bij 'verbeterde receptuur' moet je op je tellen passen."
Openheid en duidelijkheid over prijsstijgingen hebben altijd voorkeur. Een sterk merk, een steengoed product en sterke relaties met leveranciers en distributiepartners helpen dan. Consumenten kunnen krimpflatie overigens makkelijk pareren met ‘subkrimpflatie’. Dat is kiezen voor substituten bij krimpflatie. Mensen bakten ook al cake en pannenkoeken voordat er kant-en-klaarmixen waren. Meestal voor veel lagere kosten.
Deze column verscheen ook bij Marketingtribune.