Blog Post

Consuminderen? Consubeteren, bedoel je!

Rob Revet • apr. 09, 2021

column   marketingstrategie



Is consuminderen is een contradictio in terminis voor marketeers? Misschien wel, maar dat is het ook voor consumenten. We vinden namelijk allemaal dat het anders moet, maar we doen het niet. Consubeteren is daarom een slimmere aanpak.

Niet alleen voor marketeers. Ook voor consumenten is consuminderen vrijwel onmogelijk. Zeven op de tien Nederlanders vindt bijvoorbeeld dat we minder vlees moeten eten. We. Niet ik. Want de vleesconsumptie is al jaren min of meer hetzelfde. We moeten ook minder vliegen. Maar het aantal vliegreizen? Dat nam tot corona jaar op jaar toe. Logisch ook als een ticket minder kost dan een fles sterke drank in de taxfree winkel. 

"Consuminderen werkt niet. Ons consumentenbrein heeft daar een gruwelijke hekel aan."

We lopen ontegenzeglijk tegen de grenzen van ons consumptiegedrag aan. We moeten dat veranderen en we weten het. Maar consuminderen? Ik zie het er niet van komen. Ons irrationele consumentenbrein heeft daar namelijk een gruwelijke hekel aan. We ervaren de pijn van verlies sterker dan het plezier van krijgen. Vooral als dat plezier niet tastbaar is en we het pas in de toekomst krijgen. Mits iedereen een beetje meewerkt.


Consuminderen is niet de oplossing. Dat is altijd een stap achteruit. Wat wel helpt? Consubeteren! Dat is een stap vooruit zetten. Ontwikkel niet alleen duurzame en verantwoorde producten. Maak deze ook beter, lekkerder en exclusiever. Ontwikkel geen vervangers, maar verbeteringen. Daarmee maak je verantwoord consumeren direct belonend. Dus geen zuivelvervanger bij de zeestick, maar ouderwets boter bij de vis. Figuurlijk dan.



Deze column verscheen ook bij Marketingtribune.

Deel deze post met anderen

Recente blogs

door Rob Revet 29 aug., 2023
Retailmedia hebben de wind mee. Logisch. Het medium zit dicht op het koopmoment en het is goed meetbaar. Moeten alle retailers daarom nu media exploitant worden? En wat doen retail media eigenlijk voor merken?
door Rob Revet 10 aug., 2023
Er is een flinke discussie over het nut en de noodzaak van merkdifferentiatie. Is het nodig om een onderscheidend merk te hebben of volstaat distinctiveness (snelle merkherkenning)? In dit artikel een overzicht van de discussie en de laatste inzichten.
door Rob Revet 09 mei, 2023
Byron Sharp beschrijft in zijn boeken How Brand Grow hoe merken groeien. Houden we daar in merkonderzoek genoeg rekening mee? Nee. In Better Brand Health beschrijft Jenni Romaniuk hoe het wel moet. Dit artikel geeft een samenvatting van dit boek.
Share by: