Nekt cancel culture creativiteit?
column marketingcommunicatie
Cancel culture is het fenomeen dat een groep mensen het niet eens zijn met wat een publiek figuur heeft gedaan of gezegd en deze uitsluiten. Dit is geen nieuw verschijnsel, maar het heeft door social media wel een boost gekregen en ook marketeers hebben er sneller mee te maken. Wat doet dit met creativiteit?

Dat cancel culture creativiteit de nek omdraait, lijkt me sterk overdreven. De broccoli-post van Albert Heijn was natuurlijk een vervelende uitglijder, maar niet meer dan dat. Ophef hierover laat vooral ons vak niet onberoerd. Consumenten hebben er geen stronk broccoli minder om gekocht.
Marketeers overschatten de impact van social media
Dat komt vooral omdat veel marketeers de impact van sociale amedia nog altijd overschatten. Consumenten checken niet eerst hun socials voordat ze aanbiedingsfolders doornemen of hun winkelwagen volladen. Veel cancel culture speelt zich daardoor in het luchtledige af en komt even snel op als het weer verdwijnt. Meestal en bij de meeste merken, in ieder geval.
"Merken groeien niet van standpunten of debat."
Creativiteit niet hetzelfde als stelling nemen
Daarbij is reclame-creativiteit ook niet hetzelfde als het innemen en always-on uitwisselen van standpunten en meningen. Purpose-denkers en merkactivisten vinden misschien van wel, maar merken groeien echt niet van standpunten of debat. Merken groeien door zo veel mogelijk kopers aan te spreken en te zorgen dat zij het merk makkelijk herinneren en herkennen.
Maar een handvol merken krijgt dat voor elkaar met het uitdragen en verdedigen van een sociaal of maatschappelijk standpunt. Dat we allemaal de voorbeelden van deze merken kennen, is veelzeggend. Andere merken kunnen beter het standpunt innemen om het merk te koppelen aan veel voorkomende koopmotieven en -situaties.
Deze column verscheen ook bij Marketingtribune.